David Dvoracek - Unsplash

Bikepacking door het Osnabrücker Land: 3 dagen genieten in de natuur

door

Wil je het echte vakantiegevoel dichtbij huis ervaren? Dan is bikepacken door het Osnabrücker Land misschien wel jouw volgende trip. Vlak over de grens, in Nedersaksen, ontdek je in drie sportieve dagen de prachtige natuur van deze regio. Op ongeveer een uurtje vanaf de grens bij Enschede, bevindt zich het startpunt van de route, de charmante stad Osnabrück. Hierna is het 3 dagen lang genieten van de prachtige landschappen in dit mooie gebied.

Foto © Christoph Steinweg

Bikepacking door het Osnabrücker Land, prachtige natuurregio net over de grens

Het Osnabrücker Land, gelegen in het noordwesten van Duitsland, is een heerlijke en schilderachtige omgeving die ideaal is voor bikepacking. Met een overvloed aan prachtige landschappen, historische steden en goede fietspaden is het gebied perfect om per fiets te verkennen. De reis begint in de gemoedelijke stad Osnabrück, dat doordrenkt is van geschiedenis en waar je je dus ook zeker een dagje kunt vermaken. Vanaf hier leidt de route je door een reeks afwisselende landschappen, variërend van vlakke stukken door velden en weilanden, tot de heuvels van de uitlopers van het Teutoburger Woud.

Osnabrück | Foto © Detlef Heese

Bikepacking door natuurpark TERRA.vita bij Osnabrück

Een deel van de route komt ook door het natuurpark TERRA.vita, een beschermd natuurpark met prachtige landschappen en vergezichten. Het park is één van de slechts 7 UNESCO Global Geoparken van Duitsland. Dat krijg je alleen als het geologisch erfgoed van grote waarde is. Dat maakt een bikepackreis extra bijzonder. In TERRA.vita vind je, naast de fietsroute die je volgt, ook tal van wandelpaden waarmee je het gebied kunt verkennen. Een omgeving rijk aan bossen, weides, moerassen en meren. Maar in TERRA.vita vind je eveneens meer dan 100 natuurmonumenten, natuurreservaten en de meest spectaculaire uitzichtpunten over de hele regio. Een deel van deze bikepackingtocht komt dwars door dit natuurpark, waar je eventueel met Komoot je route nog kunt uitbreiden.

De Bikepacking route door het Osnabrücker Land

De bikepackroute telt ongeveer 250 kilometer met iets meer dan 1.000 hoogtemeters. Dat maakt het uitermate geschikt voor beginnende bikepackers. Maar vergis je niet, de route heeft genoeg te bieden voor ervaren fietsers. De originele route is opgedeeld in 3 dagen van gemiddeld 80 kilometer. Aan het eind van elke rit vind je een camping. Ideaal want zo hoef je na een dag fietsen niet naar een accommodatie te zoeken. Zorg wel dat je tijdig je plekje boekt zodat je niet voor onverwachtse verrassingen komt te staan.

Etappe 1: Van Osnabrück naar Bippen

 • 81,3 kilometer
 • +/- 5 uur op de fiets
 • 380 hoogtemeters
 • Overnacht in Bippen bij Campingplatz Maiburg

Je tocht begint in het gezellige Osnabrück, een stad op ongeveer een uurtje rijden van Enschede. In het historische centrum van de stad kun je nog even rondstruinen, bijvoorbeeld langs het oude stadhuis of het marktplein. Osnabrückers hebben veel favoriete plekjes in de stad, maar het marktplein is er zeker één van.

Volg het water om de stad uit te komen

Vanuit de stad volg je de Stichkanal Osnabrück richting het noorden. Al meanderend fiets je door landelijke gebieden en bossen naar Bramsche. Een stad die bekend is geworden door de ‘lakenwevers’. In de stad vind je nog een museum waarin je meer te zien krijgt of de rijke historie van de textielindustrie. Tijdens deze etappe fiets je langs prachtige open velden en door verschillende kleine dorpjes waar je even kunt rusten voor wat lekkers. Een fijn begin van je bikepack avontuur vanaf Osnabrück.

Etappe 2: Van Bippen naar Schwagstorf

 • 88,6 kilometer
 • +/- 5,5 uur op de fiets
 • 220 hoogtemeters
 • Overnacht in Schwagstorf bij Freizeitpark Kronensee

Tijdens de tweede dag start je jouw reis weer grotendeels in de groene natuur. Vanuit Bippen fiets je door een landelijk en bosrijk gebied. Akkers en bomen wisselen elkaar telkens mooi af tijdens deze grotendeels vlakke etappe.

Holte | Foto © Christoph Steinweg

Genoeg ruimte voor een smakelijke tussenstop

Een tussenstopje voor een verse koffie of lunch is mogelijk omdat je onderweg voldoende dorpjes passeert. Denk bijvoorbeeld aan Zur Alten Küsterei, een plek in een rustige kloostertuin. De route brengt je ook door Quakenbrück. Daar vind je de iconische vakwerkhuizen zoals je ook in Zuid-Limburg ziet. Echte plaatjes om naar te kijken. Los van de dorpjes en stadjes, geniet je vooral van de prachtige groene natuur in de regio totdat je uiteindelijk in Schwagstorf aankomt.

Fietsen langs uiteenlopende wateren

Dag twee is een dag waar je regelmatig langs wateren fietst. Dat begint al vanuit Bersenbrück waar je langs de Hase fietst en later ervaar je de rust van het Mittellandkanaal. Met 325,7 kilometer de langste kunstmatige waterloop van Duitsland. De rit eindigt bij een camping aan de Kronensee. Een heerlijk meer waar je na de langste etappe een frisse duik kunt nemen.

Overnachten bij de Kronensee

Etappe 3: Van Schwagstorf naar Osnabrück

 • 74,8 kilometer
 • +/- 4,5 uur op de fiets
 • 740 hoogtemeters op

Het is maar goed dat je de afgelopen dagen je benen wat hebt kunnen opwarmen, want op de laatste dag maak je de meeste hoogtemeters. De kortste rit, maar tegelijkertijd de meest uitdagende van de drie.

Fietsen door het bosrijke Teutoburgerwoud

De tocht brengt je door het mysterieuze Teutoburgerwoud. Een woud dat een beetje doet denken aan de Veluwe maar dan een stuk rustiger en heuvelachtiger. Een waar paradijs voor de bikepacker en een perfecte afsluitende dag. En dat op maar een uurtje van de Nederlandse grens.

Breng een bezoek aan het Boomkroonpad van Bad Iburg

Wanneer je langs Bad Iburg fietst, maak dan een korte tussenstop om het boomkroonpad te verkennen. Het geeft een weids uitzicht over de boomtoppen van het machtige woud. Je bikepacking tocht eindigt weer in het charmante Osnabrück, dus aan het eind van de dag genoeg keuze om lekker te eten en te ontspannen.

Overnachten op je bikepacking avontuur door Osnabrücker Land

Aan het eind van elke rit wacht een camping op je. Mocht je besluiten om tussendoor wat extra tijd te nemen, dan vind je in de regio tal van overnachtingsplekken. Zowel kamperen als overnachten in hotels en B&B’s is mogelijk. Je doorkruist verschillende dorpjes en stadjes waar je hotels vindt waar fietsers meer dan welkom zijn. Zo kun je de route ook opsplitsen in kortere etappes, net wat jij fijn vindt. Benieuwd wat voor spullen en fietstassen je nodig hebt voor dit avontuur? Eerder maakten we de ultieme bikepacking paklijst.

Al geïnspireerd om op de fiets te stappen? Dan vind je nog meer informatie over deze route op de route pagina ‘Bikepacking door Osnabrücker Land‘. Nedersaksen is een prachtige fietsregio net over de grens. Je vindt er tal van andere routes zoals de Waterzwaardweg in Grafschaft Bentheim.

Meer leuke tips over Nedersaksen kijk je hier.

BikepackingDuitslandEuropaFietsroutesFietsvakantieNedersaksenTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.