Welke pedalen heb je nodig en waar moet je op letten wanneer je ze koopt?

door

Zonder pedalen is het wel heel lastig om vooruit te komen met je racefiets of mountainbike. Het is dus een echte nobrainer dat ze een belangrijk onderdeel van je fiets vormen. Elke type fiets komt vrijwel altijd met een eigen type trapper. Zo fietsen de meeste racefietsen met SPD-SL kliksysteem, en mountainbikes met SPD kliksystemen. Maar dat hoeft niet per se zo te zijn. Daarom is het belangrijk om de juiste pedalen te kiezen die bij jouw behoefte past. In dit artikel geven we meer tekst en uitleg.

Soorten pedalen

Het is interessant te weten dat de meeste racefietsen en mountainbikes vaak zonder pedalen worden geleverd. Een beetje kennis over de soorten trappers is dus niet verkeerd. Voor het gemak zetten we de meest voorkomende soorten fietspedalen op een rijtje:

Platte pedalen (flat pedals)

Dit zijn de meest basic vorm trappers. Ze zijn gemaakt van aluminium of staal en hebben een plat oppervlak. Dit zie je vaak op stadsfietsen. Je hebt ook platte trappers met een ruwer oppervlak. Dit is vooral handig als je vaak in natte of gladde omstandigheden fietst, zoals op de bmx, mtb of gravelbike.

flatpedals
Flat pedals | Credits: Imre Tömösvári – Unsplash

Offroad klikpedalen

Offroad klikpedalen zijn trappers die je met je schoenen kunt vastklikken. Dit type pedaal zie je vaker bij gravel en mountainbikes en worden in de volksmond meestal SPD-pedalen genoemd. Ze werken met schoenplaatjes met een tweepuntsbevestiging. Deze pedaal zorgt ervoor dat je iets wendbaarder bent met het in- en uitklikken. Dat maakt deze kliktrapper geschikt voor mountainbikes en gravelbikes.

Racefiets ombouwen naar gravelbike - SPD pedalen

Racefiets klikpedalen

Racefiets klikpedalen hebben schoenplaatjes met een driepuntkliksysteem. Deze trappers staan beter bekend onder de naam SPD-SL pedalen. Dit type is voorzien van een groter oppervlak, waardoor je meer kracht kunt verdelen over je trapper. Perfect voor wielrenners.

shimano-pedalen-spd-sl
SPD-SL Klikpedaal | Credits: Hollandbike shop

Combinatiepedalen

Er bestaan ook combinatiepedalen waarbij de bovenkant van het pedaal plat is, en de onderkant een SPD kliksysteem bevat. Deze zijn ideaal voor bijvoorbeeld vakantiefietsers of wanneer je een sportieve fiets voor woon-werkverkeer hebt.

Schoenplaatjes voor je pedalen

Zoals je bij de soorten al kon lezen, bestaan er verschillende soorten klikpedalen. Kies je voor klikpedalen, dan moet je ook bijpassende schoenplaatjes kopen. De bekendste soorten schoenplaatjes worden gemaakt door Shimano. Vandaar dat we bij de pedalen de namen SPD en SPD-SL al lieten vallen. De Shimano SPD is geschikt voor de MTB en Shimano SPD-SL voor de racefiets.

Materiaal van de trappers

Trappers zijn meestal gemaakt van aluminium, carbon of staal. Aluminium trappers zijn lichter dan stalen trappers, maar zijn ook minder sterk. Stalen trappers zijn sterker, maar ook zwaarder. Carbon pedalen zijn nóg lichter maar vaak ook prijziger. Welk materiaal het beste bij je past is afhankelijk van wat voor type fietser je bent. Ben je bereid om dieper in de buidel te tasten of vind je het prima dat ze iets zwaarder zijn? De keuze is aan jou.

Prijs van pedalen

De prijs van fietspedalen kan enorm variëren. Dat is onder andere afhankelijk van het materiaal. Zo zijn trappers van de beste kwaliteit vaak voorzien van betere lagers. Ze zijn soepeler in het gebruik en beter afgedicht.

De prijs hangt af van het materiaal, de kwaliteit en de functies van de trappers. Goedkopere trappers zijn over het algemeen wat zwaarder maar nog altijd prima trappers voor het dagelijks gebruik. Duurdere pedalen zijn niet per definitie beter voor jouw gebruik. Laat je dus niet meteen verleiden door de duurste trappers te kopen maar kijk naar wat jij nodig hebt.

3 tips voor het vinden van de juiste pedalen

  1. Overweeg welk type pedalen je nodig hebt. Fiets je vaak in natte of gladde omstandigheden, dan zijn antislip flat pedals een goede keuze. Ze geven je iets meer flexibiliteit om bij een technisch parcours sneller je voet op de grond te kunnen zetten. Als je veel offroad fietst op de mtb of de gravelbike, kies dan voor SPD-pedalen. Wil je kliks bij het racen? Dan kiezen vrijwel alle wielrenners voor de brede SPD-SL-pedalen.
  2. Kies het materiaal. Ben je een beginner en maakt het gewicht niet uit? Kies dan voor de wat zwaardere stalen trappers. Telt elk grammetje en heb je een groter budget? Ga dan voor lichtgewicht carbon of trappers.
  3. Bepaal je budget. Trappers zijn er in verschillende prijsklassen. Kies trappers die passen binnen jouw budget.

Mist er voor jou gevoel nog een belangrijke tip? Laat het ons zeker weten in een opmerking.

GravelbikenHow toKeuzehulpenMountainbikenTheBike.nlWielrennen

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.