Ontdek deze 5 highlights langs de Amazone of Europe Bike Trail

door

Wanneer je een fietstocht maakt in een onbekend gebied, zijn er verschillende manieren om je route te volgen: een GPS-computer of smartphone, een gids, of gewoon de aanwijzingsbordjes. Tijdens mijn fietsreis door Noord-Kroatië, over de Amazone of Europe (AoE) Bike Trail, kon ik aanwijsbordjes volgen. Maar dat waren niet de enige borden die ik onderweg tegenkwam. Alternatieve aanwijzingsbordjes wezen me de weg naar uitkijkpunten, andere fietsroutes en musea. Vaak stopte ik stopte bij intrigerende plekken langs de route, maar af en toe volgde ik nieuwsgierig de alternatieve bordjes. In dit artikel deel ik mijn top 5 hoogtepunten voor iedereen die de “Amazone of Europe” per fiets verkent. Deze ontdekkingen hebben mijn reis verrijkt, en ik geloof dat ze ook jouw avontuur in Noord-Kroatië extra bijzonder zullen maken.

5 highlights Amazone of Europe Bike Trail:

  1. Lookout Mađerkin Breg
  2. Pannonian bike routes
  3. Bezoekerscentrum Đurđevački pijesci
  4. Uitzichtpunt Vina Belje
  5. Kopački Rit Nature Park

1. Lookout Mađerkin Breg

Medimurje is het meest noordelijke geografische gebied van Kroatië, dat, zoals de naam al doet vermoeden, ligt tussen twee rivieren Mur en Drau (ook wel Mura en Drava). De diversiteit van deze regio komt voort uit het naast elkaar bestaan van twee verschillende terreinen: heuvels en vlaktes. Hier heb je dus ook mooie uitzichtpunten. Een uitkijktoren die ik zou aanraden is de Mađerkin Breg Lookout. Deze uitkijktoren van 27 meter staat op een heuvel richting de grens met Slovenië. Ben je bovenin de uitkijktoren, dan sta je op het hoogte punt van Medimurje (361 m boven zeespiegel). Je kunt er maar liefst vier landen zien: Slovenië, Hongarije, Oostenrijk en Slowakije.

Via een prachtige deels onverharde weg fiets je de heuvel op waarlangs wijngaarden als traptreden boven op elkaar gestapeld zijn. De weg is niet al te steil (max 8%) en eenmaal boven kun je tegen een kleine prijs de uitkijktoren betreden. Mocht je iets willen doen aan je fiets staat er ook een DIY-fietsreparatie stationnetje naast de toren met daarnaast een kaart van alle fietsroutes in de buurt. De heuvel op fietsen zorg voor mooie foto’s over een slingerend pad. Tenslotte is er een gezellig terras naast de uitkijktoren met verschillende foodtrucks waar je onder andere wijn en koffie kunt krijgen. Het deed me denken aan een ontspannen festival: er zijn veel tafels en stoelen verspreid over een groot grasveld, en hier en daar staan wat bomen voor schaduw. Er is zelfs een schommel met een prachtig uitzicht (met zo’n doorkijkend kader/lijst ernaast voor de cliché foto’s), en de heerlijke geur van sissend vlees op de barbecue maakt de sfeer compleet.

Pad Mađerkin Breg

2. Pannonian bike routes

In het midden van Noord-Kroatië zit de provincie Virovitica-Podravina, onderdeel van de regio Slavonië. Naast de Amazone of Europe Bike Trail kun je hier ook Pannonian bike routes rijden. Er zijn specifieke routes voor mountainbikers, racefietsen en gravelbikes. Deze routes zijn zeker de afleiding waard. Ik heb hier de “Viseći pješački most Križnica” brug overgestoken en een stuk van de Biseri Križnice MTB route gefietst. Via een hangbrug steek je de Drava over en kom je bij een grasveld terecht waar je kunt BBQ’en en kunt zonnen. Ook kun je de pont naar de overkant pakken als je een auto wil meenemen.

Pannonian bike routes

3. Bezoekerscentrum Đurđevački pijesci

In de buurt van Đurđevac, een plaatst langs de S8 route van de AoE bike trail, ligt de zogenaamde Kroatische Sahara: een zandgebied met struiken en bomen waar je in een paar minuten doorheen fietst. Stelt niet veel voor zou je zeggen maar de lokale bevolking is er erg trots op. Het bezoekerscentrum Đurđevački pijesci in Đurđevac presenteert alle eigenaardigheden van het woestijnlandschap en de rijkdom van de diversiteit aan dieren- en plantenleven dat op het zand leeft. Wanneer je binnenkomt word je meteen meegenomen naar een zolder. Daar plof je neer in een zit zak voor een groot animatiescherm. De lampen gaan uit en er vertoont zich een mythisch verhaal over draken, dwergen en het ontstaan van de aarde. Wanneer er onweer voorkomt in het verhaal gaat de zolder oplichten. Hierdoor word je echt in het verhaal gezogen. Na de animatie vervolg je de route totdat je weer buiten staat. Onderweg kom je verschillende VR brillen tegen en interactieve panelen die je meer laten zien over o.a. tektonische platen, planeten en de verschillende insecten in het zandgebied. Een betoverende ervaring om maar even in de mythische sferen te blijven.

4. Uitzichtpunt Vina Belje

‘Bor’ wat ‘van wijn’ betekent en ‘anya’ wat ‘moeder’ betekent, zijn Hongaarse woorden die de naam van de Baranja-regio vormen – de moeder van de wijn. Baranja is een regio in het noordwesten van Kroatië. De wijncultuur maakt deel uit van Baranja’s identiteit en is ontstaan in de Romeinse tijd. Als fietser kun je midden door de wijngebieden heen fietsen. Een aanrader is Vidikovac (uitzichtpunt) Vina Beljele (230m hoog) op de Banovo Brdo-heuvel; een observatiepunt waar je een prachtig uitzicht hebt over de 650 hectare wijngaarden van Karanac. Je kunt er heen fietsen vanaf de N10 etappe van de AoE bike trail.

5. Kopački Rit Nature Park

Etappe N10 van de AoE bike trail gaat langs een natuurpark genaamd Kopački Rit (uit te spreken als Koh-pah-skie Riet). Een van de meest aantrekkelijke aspecten van het Kopački Rit is de uitgestrekte delta, die dient als een cruciale tussenstop voor trekvogels tijdens hun migratie. Als fietser kun je getuige zijn van deze spectaculaire vogels en hun leefgebied van dichtbij ervaren. De vele fietspaden in het park leiden je langs moerasgebieden, kanalen en prachtige waterwegen, waardoor je een overvloed aan vogelsoorten kunt spotten en kunt genieten van de rustgevende geluiden van de natuur.

Conclusies over de hoogtepunten langs de Amazone of Europe Bike Trail

Dit waren mijn 5 hoogtepunten van de fietstocht langs de Amazone of Europe (AoE) Bike Trail in Noord-Kroatië. Tijdens mijn eigen avontuur heb ik niet alleen kunnen genieten van adembenemende landschappen, maar ook van de warme gastvrijheid van de lokale bevolking. Alles was met de fiets gemakkelijk bereikbaar, en ik was aangenaam verrast door de moderniteit van alle voorzieningen, zoals de indrukwekkende nieuwe uitkijktoren en de meeslepende VR-ervaring in het bezoekerscentrum. Als je even wilt bijkomen van het actieve fietsen, kan ik deze vijf hoogtepunten ten zeerste aanbevelen. Ze hebben mijn reis echt verrijkt en bieden de perfecte gelegenheid om te ontspannen en te genieten van al het moois dat Noord-Kroatië op de fiets te bieden heeft.

BikingEuropaFietsenFietsvakantieTheBike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.