Wielrennen in de buurt van Sevilla (inclusief routes)

door

We zochten een fietsbestemming in de winterzon en vonden Sevilla. Spoiler: google op ‘Sevilla + welrennen’ en je oogst hoofdzakelijk toeristische biketours door de stad. Wie zijn research echt serieus neemt, vindt één fietsverhuurder met brakke racefietsen in kleine framemaatjes. Korte reistijd en voordelig vliegen trokken ons toch over de streep, dus we gingen zelf aan de bak met fietskoffers en Komoot voor een winterfietsvakantie in Sevilla. 

Fietsbestemmingen vanuit Sevilla

Fietsroute bij Sevilla: El Castillo de las Guardas

Een van de mooiste wielrenbestemmingen vanuit Sevilla is El Castillo de las Guardas. De glooiende wegen hebben aanvankelijk wat weg van het Limburgs heuvellandschap. We zetten koers naar Aznalcollar, waar we lunchen tussen locals die in de ochtend al vloeibare koolhydraten stapelen en vervolgens jolig op de scooter stappen. Boven Aznalcollar begint de beeldschone klim naar El Castillo de las Guardas. Je fietst langs rode rotswanden en over een stuwdam om je weg te vervolgen langs eucalyptusbomen en weides waar schapen grazen onder de olijfbomen. De weg is op een enkele geit na verlaten. Het hellingspercentage varieert van 1% tot 8% en is goed te doen Omdat de weg zo mooi is, fietsen we dezelfde weg terug. Een retourtje El Castillo is vanuit Sevilla 135 kilometer.

Fietsroute bij Sevilla: Doñana & Matalascañas

Wie vanuit Sevilla wil fietsen en graag ‘Vamos a la playa’ zingt, moet een kilometer of 160 wegtrappen. Navigatietechnisch is het eenvoudig: almaar rechtdoor. We fietsen door de mist naar Matalascañas, waar we lunchen met uitzicht op zee. Het hoogtepunt van de route is het Doñana Nationaal Park. Dit drasland is rijk aan vogels en doet me erg aan Afrika denken. Verrukt zien we flamingo’s, hoppen en zwarte ibissen. De weg is overwegend rustig en heeft als enige nadeel dat de drempels er kennelijk alleen in zevenvoud leverbaar waren. Stop ook zeker bij het westerndorp El Rocio; de wegen zijn er van zand en de Iglesia de Nuestra Senora de Rocío wordt beeldig weerspiegeld in het moeras (mits er water ligt). De terugweg langs Isla Mayor is rustig. Het wegdek varieert tussen heerlijk glad, Brabantse betonplaten en flashbacks naar de Ardennen. Fiets je liever minder ver? Overweeg dan de trein zuidwaarts. Informeer op het station even naar de actuele regels.

Koffierondjes fietsen in en om Sevilla

Vanuit Sevilla zijn er twee kortere fietsroutes de moeite waard. Koffierondjes noemen wij ze. Een klein rondje waar je onderweg kunt genieten van een welverdiend kopje koffie.

Santiponce en de ruïnes van Itálica

Breng bijvoorbeeld een bezoek aan Santiponce en de ruïnes van Itálica. In deze Romeinse stad zag de Romeinse keizer Trajanus het levenslicht.

fietsen bij santiponce Sevilla

De vlonders fietsen in het Parque Olivar del Zaudín

Je kunt ook over de vlonders fietsen in het Parque Olivar del Zaudín of koffie scoren aan de rivier in Coria del Río. Bewonder dan onderweg even het fraaie kerkje in Bollullos de la Mitación. Overigens zou ik Sevilla niet aanraden als fietsbestemming als je hoofdzakelijk kortere ritten wil doen. 

koffie-weg

6 tips voor wielrennen in Sevilla:

Tip 1: wielercafé La Flaca organiseert social rides op woensdag om 16:00 en zondag om 09:00. Sluit af met koffie en een taartje tussen gesigneerde bidons, wielermerchandise en herhalingen van koersen. 

Tip 2: fietsenmaker nodig? Bij Taller de la Bicicleta is het voltallige personeel je graag van dienst als je een schroefje, quicklink of kabeltje zoekt. Ze spreken Engels, anders kun je je voordeel doen met deze blog: Fietsonderdelen in het Spaans.

Tip 3: fiets in het centrum van Sevilla op de hoofdweg. Het groene fietspad is druk met wandelaars en elektrische steps en wordt om de haverklap onderbroken door bomen en oversteekplaatsen.

Tip 4: houd je aan het eenrichtingsverkeer in de smalle straatjes.

Tip 5: boek een accommodatie aan de rand van Sevilla of zelfs buiten het centrum. Het bespaart je gestuiter over kasseien.

Tip 6: toch dicht bij Real Alcazar en Plaza de España overnachten? Overweeg dan met de trein de periferie te omzeilen. Een prachtbestemming is het mijngebied rond Riotinto. Het landschap wordt circa 20 kilometer boven Sevilla boomrijk en heuvelachtig. Bonus-riotinto 

Fiets mee in het vliegtuig 

Wielen eruit, banden leeg, pedalen eraf, zadel eruit en stuur gedraaid: je racefiets vliegtuig-klaar krijgen is even gedoe. Op Eindhoven Airport bleek de fietskoffer, ondanks strenge bagageselectie, 43 kilo zwaar. Omdat ruimbagage maximaal dertig kilo mag wegen, moesten we tien kilo zien te lozen en schuifelden we door de douane met boodschappentasjes vol sportrepen en wielerkleding. En wie werd er gefouilleerd? Juist, degene zonder fietspomp op de schouder. 

5 tips voor vliegen met je racefiets: 

  1. Begin op tijd met inpakken
  2. Bescherm je (race)fiets met lichtgewicht materiaal, zoals bubbeltjesfolie of isolatiebuizen. 
  3. Weeg je koffer vooraf, 
  4. Lukt dat niet? Houd dan ruimte vrij in je handbagage voor het overhevelen van gewicht
  5. Stop je spullen in losse (boodschappen)tasjes

Veel plezier met je fietstochten wanneer je richting het zonnige Spanje vertrekt! Mocht je meer inspiratie zoeken over fietsen in Spanje? Lees dan ook het artikel over fietsen in de binnenlanden van Spanje.

EuropaSpanjeTheBike.nlWielrennen

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.